Z mi這軼i do s這dko軼i...

S這dkie efekty mojego romansu z cukrem... :)

Ciasta

  • poniedzia貫k, 31 pa寮ziernika 2016
  • niedziela, 22 listopada 2015
    • 妃ietankowa pianka z kiwi :)

      ciasto, kiwi, pianka 鄉ietankowa, 郾ie磬a, mus z kiwi, ciacho

      妃ietankowa pianka z kiwi :)

      Pyszne, 鄉ietankowa pianka z przewag smaku kiwi. S這dko-kwa郾e po陰czenie. To moje pierwsze ciacho z tymi owocami. Pomys narodzi si, gdy kiwi sta造 ju kolejny dzie nieruszone, a wiedzia豉m, 瞠 w postaci ciasta szybko znikn :) Owoce by造 bardzo kwa郾e, wi璚 idealnie nadawa造 si na ciacho. Nie by豉m pewna efektu, ale by這 pysznie.

      ciasto, kiwi, pianka 鄉ietankowa, 郾ie磬a, mus z kiwi, ciacho

      Biszkopt:

      • 3 jaja
      • 4 造磬i cukru
      • 3 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
      • 1 造磬a gor帷ej wody
      • szczypta soli

      Ubi bia趾a z sol i dodawa w trakcie miksowania po 造盧e cukru, a do sztywno軼i piany. W innej miseczce zmiksowa 鄴速ka z 造磬 gor帷ej wody i doda do ubitej piany, wymiesza mikserem na najni窺zych obrotach. Po陰czy m彗i i przesiane dodawa po trochu do ubitych jajek mieszaj帷 delikatnie 造磬. Wyla r闚nomiernie na blach wy這穎n papierem do pieczenia (sam sp鏚), bok闚 niczym nie smarowa. Piec 20 minut w 180 stopniach C, przy ustawieniu w piekarniku elektrycznym g鏎a-d馧. Mo積a nas帷zy biszkopt ulubionym ponczem, ale ja to pomin窸am.

      Mus z kiwi:

      • 1 kg kiwi (850 g bez sk鏎ki)
      • cukier do smaku
      • 3 budynie waniliowe
      • 150 ml zimnej wody

      Owoce obra, zblendowa, doda do smaku cukru. Ja mia豉m bardzo kwa郾e, wi璚 dos這dzi豉m sporo. W garnuszku doprowadzi do wrzenia. Budynie wsypa do wody, wymiesza i wla do gotuj帷ych si owoc闚. Miesza a do zg瘰tnienia masy, jeszcze ciep陰 wyla r闚no na biszkopt (niekoniecznie sch這dzony). Odstawi do ostygni璚ia.

      Pianka:

      • 2 郾ie磬i
      • 400 ml mleka
      • 3 造瞠czki 瞠latyny (w zamian mo積a u篡 2 galaretki kiwi)
      • 6 造瞠k wody
      • mleko w proszku (opcjonalnie)

      Namoczy 瞠latyn w zimnej wodzie. Ubi 郾ie磬i wed逝g przepisu na opakowaniu. Gdy 瞠latyna nap璚znieje, podgrza j na ok. 10 sekund w mikrofali i nie gor帷, ale lej帷 wla do masy ci庵le miksuj帷. Mo積a doda mleko w proszku (ilo嗆 wedle uznania), smak jest bardziej wyra幡y, mleczny. Ja doda豉m do ma貫j ilo軼i tylko na wypr鏏owanie, gdy ju cz窷 wyla豉m na blach, ale 瘸逝j, bo smak by zdecydowanie lepszy. Zamiast 瞠latyny mo積a rozpu軼i 2 galaretki kiwi w 2 szklankach wody i t篹ej帷 wla do masy i na wierzch da sam galaretk. Wtedy wyjdzie pi瘯ne zielone ciacho, ca貫 o smaku kiwi. Taki mia豉m zamys ale nie dosta豉m tej galaretki niestety. Innym razem :)

      Na koniec posypa豉m wierzch czekolad mleczn, start na ma造ch oczkach (zu篡豉m kilka kostek) i do lod闚ki. Ch這dzi si szybko, nie trzeba czeka wielu godzin ;)

      Smacznego :)

      ciasto, kiwi, pianka 鄉ietankowa, 郾ie磬a, mus z kiwi, ciacho

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 22:17
  • 鈔oda, 17 czerwca 2015
    • Truskawkowa rozkosz :)

      ciasto mocno truskawkowe, galaretka truskawkowa, mus truskawkowy, truskawki, truskawkowa rozkosz

      Sezon na truskawki robi swoje :)

      Ciasto jest pyszne, mocno truskawkowe, po prostu truskawkowa rozkosz.

      W wersji bez pieczenia mo積a da na sp鏚 biszkopty lub herbatniki, te b璠zie pyszne.

      Biszkopt:

      • 3 jaja
      • 3 造磬i m彗i pszennej
      • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 3 kopiaste 造磬i cukru
      • 1/6 szklanki gor帷ej wody
      • szczypta soli

      Bia趾a jaj ubi z sol. W osobnej miseczce zmiksowa 鄴速ka z cukrem i gor帷 wod na puszyst mas. Doda do bia貫k, po陰czy mikserem na ni窺zych obrotach. M彗i wymiesza, przesia i dodawa po trochu mieszaj帷 najlepiej 造磬/szpatu趾 od dna miski. Wyla na blach ( u mnie 24x34cm). Piec ok. 20 minut w 175 ̊ C. Ciasto osi庵n窸o 1cm grubo軼i wi璚 idealnie na podk豉d.

      Budyniowy mus truskawkowy:

      • 500 ml zblendowanych truskawek z cukrem
      • 2 budynie 鄉ietankowe
      • 1/3 szklanki zimnej wody

      Zblendowane truskawki z cukrem wla do garnka i zagotowa. Budynie rozpu軼i w zimnej wodzie, gdy mus zacznie wrze - wla i miesza do zg瘰tnienia. Przed wylaniem go na biszkopt proponuj nas帷zy nieco biszkopt ulubionym ponczem (np. gor帷a woda z cukrem i cytryn, u mnie woda z waniliowym syropem), gdy nie wyci庵nie za du穎 z budyniu. Ciep陰 mas budyniow wyla na biszkopt i wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

      Truskawkowa bita 鄉ietana:

      • 500 ml 鄉ietany 30%
      • zblendowane truskawki (ok . 10 造瞠k)
      • cukier (do smaku - zawsze daj "na oko")
      • 3 造瞠czki 瞠latyny
      • 3-4 造磬i zimnej wody

      疾latyn namoczy w zimnej wodzie, a nap璚znieje. Podgrza w mikrofali przez ok. 10 sekund, by si rozpu軼i豉. Niech ostyga a w tym czasie ubi 鄉ietank z cukrem na sztywno. Dodawa po trochu truskawki i miksowa. 疾latyn jeszcze ciep陰 (dobrze wymieszan, by nie by這 grudek) dodajemy po trochu mieszaj帷 szybko mikserem. Potem najlepiej wymiesza szpatu趾 czy 造磬 od dna, by ca這嗆 dobrze si po陰czy豉 z 瞠latyn. Nak豉damy na budyniowy mus i wk豉damy do lod闚ki.

      Galaretka z truskawkami:

      • galaretka truskawkowa
      • 300 ml wody
      • 500 g pokrojonych truskawek

      Pokrojone truskawki wy這篡 na bit 鄉ietan, jeszcze zanim st篹eje. Wtedy truskawki nie b璠 p造wa造 w galaretce. Galaretk wsypa do gor帷ej wody, rozpu軼i ci庵le mieszaj帷, odstawi do ostygni璚ia. Najlepiej wyk豉da jak zacznie t篹e, jak b璠zie kisielowata, ale wtedy trzeba r闚na t galaretk. Ja osobi軼ie wol w wersji jeszcze lej帷ej. Delikatnie wylewa na mocno sch這dzone ciacho. Odstawi do st篹enia na kilka godzin. Najlepiej na ca陰 noc, ale kto by wytrzyma ;)

      Wersja deserowa z mleczn czekolad :)

      deser truskawkowy, czekoladowa koronka, truskawki, ciasto

      Lub deser w pucharku :)

      deser truskawkowy, z truskawkami, pucharek, mus truskawkowy


      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      鈔oda, 17 czerwca 2015 20:46
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Panna Pychotka :) Ciasto bez pieczenia

      panna pychotka, cotta, budy czekoladowy, mus truskawkowy, ciasto bez pieczenia

      To pyszne ciacho powsta這 dzi瘯i odwiedzinom brata :) Wykorzysta豉m do niego, to co mia豉m w domu, by這 gor帷o i na pieczenie nie mia豉m ochoty. Ciacho wysz這 takie pyszne, 瞠 m鎩 brat zjad 4 kawa趾i, jeden po drugim i za ka盥ym razem jak przyje盥瘸 to prosi o takie same :) Jednak widzimy si tylko kilka razy do roku, a 瞠 lubi eksperymentowa to robi za ka盥ym razem inne. Lecz musz do niego wr鏂i, bo tego smaku si nie zapomina! Na nast瘼ne spotkanie b璠zie gotowe :)

      Niestety nie posiadam wielu zdj耩, wi璚 fotorelacji nie b璠zie, ale te co mam, dzia豉j na wyobra幡i :) Naprawd polecam, bo warto. Czu smak waniliowy i czekoladowy, a dzi瘯i truskawkowej piance i musie, rozp造wa si w ustach! Smak Panny Cotty jest mocno wyczuwalny, mimo, 瞠 jest go najmniej. St康 nazwa ;)

      Przepis podaj na blach o wymiarach 32x21cm u podstawy.

      Sk豉dniki:

      herbatniki na 3 warstwy (zu篡豉m 2 paczki po 200 g)

      Warstwa czekoladowa:

      • budy czekoladowy
      • 5oo ml mleka
      • 200 g margaryny (mo積a i mas這)
      • cukier puder do smaku

      Warstwawaniliowa:

      • pomys na: Panna Cotta (waniliowa)
      • 250 ml mleka
      • 250 ml 鄉ietanki 30%

      Pianka truskawkowa:

      • 郾ie磬a (1 paczka)
      • 200 ml mleka
      • 1 galaretka truskawkowa
      • 250 ml wody

      Mus truskawkowy:

      • zblendowane truskawki (ok. 400 ml)
      • cukier do smaku
      • 瞠latyna spo篡wcza (2 p豉skie 造瞠czki)
      • 2-3 造磬i wody

      panna pychotka, cotta, budy czekoladowy, mus truskawkowy, ciasto bez pieczenia

      Zacz窸am od przygotowania galaretki w po這wie wody, co do ilo軼i podanej na opakowaniu, odstawi豉m by wystyg豉.

      Ugotowa豉m budy czekoladowy z cukrem wed逝g przepisu na opakowaniu, wystudzi豉m. Zmiksowa豉m z margaryn na jednolit mas podsypuj帷 cukrem pudrem by otrzyma s這dziutki smak. Wy這篡豉m warstw herbatnik闚 i na to mas budyniow i od razu kolejn warstw herbatnik闚, by przywar豉, i do lod闚ki.

      Przygotowa豉m Pann Cott wed逝g wskaz闚ek na opakowaniu i gotow wy這篡豉m na herbatniki, przykry豉m kolejn warstw ciasteczek i zn闚 do lod闚ki.

      Piank truskawkow robi w nast瘼uj帷y spos鏏: miksuj 郾ie磬 z mlekiem wed逝g przepisu, gdy jest gotowa dodaj t篹ej帷 galaretk i miksuj dalej by pianka by豉 do嗆 sztywna. Je郵i si wleje zimn ale lej帷 jeszcze galaretk, to te wyjdzie, ale miksowanie trwa o wiele d逝瞠j. Piank wyk豉dam na ciasto i sch豉dza, szybko si 軼ina.

      Kolej na mus truskawkowy.

      Tego z Panny Cotty nie wykorzystuj bo nie pasuje mi smak. Mia豉m akurat truskawki z dzia趾i mojej mamy i zbrodni by這by ich nie wykorzysta ;) Namoczy豉m 瞠latyn w wodzie. Zblendowa豉m truskawki z cukrem. Gdy 瞠latyna nap璚znia豉, podgrza豉m j w mikrofali przez kilka sekund by by豉 lej帷a i doda豉m do musu. Zmiesza豉m i wyla豉m na truskawkow piank przy u篡ciu 造磬i, r闚no i delikatnie rozprowadzaj帷 po ca這軼i.

      Ciasto najlepsze jest nazajutrz, wtedy herbatniki s mi璚iutkie, a wszystko idealnie sch這dzone. Z wiadomych wzgl璠闚 ci篹ko jest czeka :) Ciasto jest naprawd genialne. Jest troch pracy i czekania ale warto :D

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Panna Pychotka :) Ciasto bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 09:58