Z mi這軼i do s這dko軼i...

S這dkie efekty mojego romansu z cukrem... :)

Ciasteczka

  • 鈔oda, 20 kwietnia 2016
    • Cake pops - ciasteczkowe lizaki :)

      cake pops, przepis, lizaki ciasteczkowe, czekoladowe, szczecin

      Mia豉m mieszane uczucia co do tych os豉wionych cake pops闚, ale z pe軟ym przekonaniem mog szczerze poleci :) Wysz造 pyszne, mi璚iutkie i puszyste kakaowe ciasto, na wierzchu czekolada i chrupi帷e, kolorowe posypki... :) Co niesamowitego :) Jaki czas temu zakupi豉m na przecenie w Biedronce urz康zenie do wypieku mini ciasteczek na patyku, kosztowa這 ok. 20 z wi璚 pomy郵a豉m, 瞠 je郵i nic fajnego z tego nie wyjdzie to niewiele strac. Okaza這 si strza貫m w dziesi徠k :)

      lizak ciasteczkowy, cake pops, cake pop, przepis, z maszynki

      Nie wiem jak smakuj te ciasteczkowe lizaki z pokruszonego ciasta czy ciastek, ale te s naprawd super! Taki mini kawa貫k ciasta z ulubion czekolad, pi瘯nie ozdobiony kolorow posypk... no cudo :) Do ozdoby mo積a u篡 ka盥y rodzaj czekolady, posypa czymkolwiek co si lubi, orzechami, wi鏎kami kokosowymi, posypkami cukrowymi, pola innym kolorem czekolady, lukrem itd.

      urz康zenie do wypieku, maszynka, lizak闚 ciasteczkowych, cake pops闚, mini ciasteczek na patyku

      Zrobi豉m je na szkolny Dzie Czekolady bo dzieci lubi takie bajeranckie s這dko軼i, u mnie w domu znikn窸y naprawd szybko :)

      lizaki ciasteczkowe, cake, pops, posy, czekoladowe, z posypk, z maszynki

      Przepis na ciasto znalaz豉m na Internecie, zmodyfikowa豉m go tylko troszk.

      Z tej ilo軼i wysz這 ok. 60-70 mini ciasteczek, do ozdoby zosta這 mi ok. 50 lizaczk闚, przez moje 豉suchy :) Jeszcze ciep貫 s przepyszne, chrupi帷a sk鏎ka i puszysty 鈔odek, ostygni皻e robi si mi瘯kie, ale polewa twardnieje, wi璚 s idealne :)

      Sk豉dniki:

        • 150 g margaryny do pieczenia
        • 160 g cukru
        • 1 opakowanie cukru wanilinowego (cukru z wanili)
        • 2 jajka
        • szczypta soli
        • 300 ml mleka
        • 300 g maki pszennej
        • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
        • 2 czubate 造磬i kakao

      Polewa do ozdabiania:

        • 200 g czekolady mlecznej
        • 1.5 造瞠czki oleju rzepakowego
        • posypki cukrowe

      Wykonanie:

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow.

      Najpierw trzeba utrze margaryn z cukrami na puszyst mas, doda jaja i nadal uciera. Ja u篡豉m miksera. Doda mleko, wymiesza, potem reszt sypkich sk豉dnik闚 i na najmniejszych obrotach po陰czy do uzyskania jednolitej masy.

      Urz康zenie do wypieku lizak闚 nagrza, gdy b璠zie gotowe, nale篡 szybko nak豉da ciasto do pe軟a ka盥ej formy. Za pierwszym razem nak豉da豉m 造瞠czk, i zanim wla豉m do ostatniej formy te pierwsze zacz窸y rosn望 i si wylewa.Dlatego ciasto wla豉m do buteleczki z dozownikiem i szybko wyciska豉m. Piek豉m ok. 3-5 minut. Czasami psikn窸am olejem, ale nie by這 to konieczne, ciasteczka nie przywiera造 do pow這ki urz康zenia. Sprawnie si wyci庵a這. Nie nabija豉m ich od razu na patyczek, studzi豉m na twardszej po這wie (g鏎nej) i si nie odkszta販i造.

      Rozpu軼i豉m 2 tabliczki mlecznej czekolady w mikrofali. Robi to na mniejszej mocy co jakie 30 sekund mieszaj帷 a do ca趾owitego rozpuszczenia. Doda豉m 1.5 造瞠czki oleju rzepakowego, dzi瘯i temu nie zastyga豉 tak szybko, chocia i tak kilka razy musia豉m podgrzewa w trakcie robienia.

      Patyczki do lizak闚 kupi豉m w Tesco, paczka ma 50 sztuk i kosztuje 4.99 z, nie reklamuj produktu ani sklepu, ale szuka豉m ich w wielu sklepach i podaj po prostu miejsce i cen zakupu, komu mo瞠 u豉twi spraw :)

      W ca趾owicie ostudzone kuleczki wbija豉m zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki, dzi瘯i czemu lepiej si trzyma造 i odk豉da豉m do zastygni璚ia czekolady.

      lizaki ciasteczkowe, przepis, cake pops, cake popsy

      Gotowe zanurza豉m w lej帷ej czekoladzie a po patyczek, po czym otrzepywa豉m nadmiar lub czeka豉m a ocieknie. Obsypywa豉m posypk i odstawia豉m na przygotowany wcze郾iej kartonik ze zrobionymi dziurkami. Gdy zastygn mo積a si nimi zachwyca ;) Czekolada twardnieje i nie brudzi wi璚 jak najbardziej mo積a je ozdobnie pakowa :)

      Smacznego :)

      Polub mnie na Facebook'u :)

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Cake pops - ciasteczkowe lizaki :)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      鈔oda, 20 kwietnia 2016 15:16
  • wtorek, 08 marca 2016
    • Bukiet r騜 ;)

      bukiet, muffinek, muffin闚, babeczek, muffinki, r騜e, r騜ami, tort

      Je郵i Dzie Kobiet, to przede wszystkim kwiaty, ale mog by i takie :)

      Nie zwi璠n, nie trzeba podlewa, a pachn r闚nie wy鄉ienicie ;)

      No i mo積a je zje嗆 ze smakiem!

      Przepisu na muffinki i krem nie b璠 wrzuca豉, jest i ca貫 mn鏀two w sieci, mo積a wybra ulubione.

      Te s czekoladowe z kawa趾ami czekolady, nadziane domowymi powid豉mi, z r騜ami z bitej 鄉ietany (i barwnikiem).

      bukiet, muffinek, muffin闚, babeczek, muffinki, r騜e, r騜ami, tort

      Do przygotowania takiego bukietu potrzebowa豉m doniczk, foremk do mini babki, pomara鎍z, r騜ow g豉dk bibu趾, zielon papierow serwetk, wyka豉czki, papilotki i oczywi軼ie muffinki oraz bit 鄉ietan :)

      Zamiast tej foremki mo積a w這篡 cokolwiek, co da solidn podstaw. Mo積a nie u篡wa niczego, ale potrzebny jest owoc, czy styropianowa kula o podobnej 鈔ednicy co doniczka wtedy b璠zie sta這 stabilnie. Ja u篡豉m co mia豉m.

      Zdj璚ie zrobi豉m ju po 軼i庵ni璚iu muffinek, ale wyka豉czki wbija豉m bezpo鈔ednio przed nadzianiem na nie babeczek, tak by jedna by這 blisko drugiej. Na dolne koniecznie trzeba po鈍ieci dwie wyka豉czki, i wbi pod k徠em by nie spad豉. U g鏎y wystarczy豉 jedna wyka豉czka.

      bukiet, muffinek, muffin闚, babeczek, babeczki, w doniczce, muffinki

      Gdy ustawimy stabilnie muffinki, mo積a zacz望 je dekorowa. Wcze郾iej powk豉da豉m pomi璠zy kawa趾i zielonej serwetki, 瞠by zakry dziury. Do dekoracji wybra豉m bit 鄉ietan (z dodatkiem 瞠latyny, 瞠by nie sp造n窸a), moi domownicy najbardziej lubi taki w豉snie krem. Nak豉da豉m j r瘯awem cukierniczym z tylk ze wzorem du瞠j gwiazdki, ruchem okr篹nym zaczynaj帷 od 鈔odka. Nie wysz造 mi 豉dne, bo wyciska豉m po dwie warstwy kremu, ze wzgl璠u na moje 豉suchy :)

      Ale ciesz i oko i podniebienie :)

      Smacznego :)

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2016 14:14
  • niedziela, 24 stycznia 2016
    • Przepyszne babeczki :)

      babeczki, kruche, z mas czekoladow, z mas kajmakow, z mas kr闚kow, pyszne, najlepsze

       

      Te przepyszne babeczki to sta造 element 鈍i徠 sp璠zanych na lubelszczy幡ie, podobnie jak wafle przek豉dane mas czekoladow, wyczarowuje je zawsze Ciocia Krysia (dzi瘯uj za przepis :*). To co je jeszcze 陰czy, to w豉郾ie ta czekoladowa masa, w babeczkach razem z mas kr闚kow czy kajmakow (jak kto woli), to mistrzostwo 鈍iata. Nigdy nie jad豉m czego bardziej pysznego i magicznego, ka盥y k瘰 budzi wspomnienia a smak powala. Naprawd, nic nie s這dz ;) Robi je kilka razy w roku na wa積e uroczysto軼i rodzinne, s uwielbiane przez wszystkich, bez wyj徠k闚 :)

      M鎩 starszy syn da豚y si za nie pokroi ;) Musz je skrz皻nie ukrywa, 瞠by za szybko nie znikn窸y. To bomba kaloryczna, ale s tak boskie, 瞠 po jednej chce si kolejn i kolejn i kolejn :) Dlatego z mi陰 ch璚i dziel si tym przepisem ze 鈍iatem :)

      Nie b璠 si ju rozpisywa豉 jakie s wy鄉ienite, trzeba je po prostu spr鏏owa. Koniecznie ;)

       

      babeczki, kruche, z mas czekoladow, z mas kajmakow, z mas kr闚kow, pyszne, najlepsze

       

      babeczki, kruche, z mas czekoladow, z mas kajmakow, z mas kr闚kow, pyszne, najlepsze

       

      Kruche ciasto:

      • 700 g m彗i pszennej
      • 1,5 szklanki cukru pudru
      • 250 g margaryny
      • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 ca貫 jajka
      • 4 鄴速ka

      Wymiesza m彗 z proszkiem do pieczenia, margaryn pokroi w kosteczk i doda do m彗i, rozdrobni jeszcze bardziej. 草速ka i bia趾a ubi z cukrem pudrem, doda do reszty sk豉dnik闚 i zagnie嗆 ciasto. Nie trzeba ch這dzi, ale jak kto woli. Mo積a doda cukier waniliowy (czy wanilinowy), czy jaki aromat, ale uwa瘸m, 瞠 jest to zb璠ne, nadzienie przewa瘸 smakiem :)

       

      babeczki, kruche, surowe

       

      Mo積a wype軟i foremki na r騜ne sposoby, rozwa趾owa cieniutko ciasto, wykrawa okr庵貫 placki i nak豉da do foremek, lub urywa kawa貫k ciasta i wygniata w foremce, tym sposobem wychodz grubsze. Ja osobi軼ie bior ma陰 kuleczk ciasta i wa趾uj pojedynczo okr庵貫 placki, ciasto mo積a wtedy rozwa趾owa najcieniej, takie lubi najlepiej. Foremek niczym nie smaruj, upieczone odchodz bez problemu. Nie nak逝wam ich, wystarczy pilnowa by nie zostawi powietrza pod ciastem.

       

       

      Nale篡 je piec w 180 stopniach, przy ustawieniu g鏎a-d馧, przez ok. 18-22 minuty. Pod koniec trzeba zagl康a czy si wystarczaj帷o zarumieni造. Wyci庵a jeszcze ciep貫, 瞠by ciasto si nie spoci這.

       

      kruche babeczki

       

      Z tego przepisu teraz wysz造 mi 104 babeczki, bywa r騜nie, zale篡 od grubo軼i babeczek. Do takiej ilo軼i potrzebowa豉m p馧torej porcji nadzienia, wed逝g przepisu, kt鏎y mam. Tutaj poda豉m tak w豉郾ie ilo嗆.

      Nadzienie:

      • masa kajmakowa (kr闚kowa) - ok. 600 g

      Wy這篡 na dno babeczki p馧 造瞠czki masy i wyr闚na.

       

       

      Masa czekoladowa:

      • 375 g margaryny
      • 340 g mleka w proszku
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mleka
      • 3 造磬i kakao

      W garnuszku rozpu軼i margaryn, doda mleko, cukier i kakao, miesza do rozpuszczenia cukru, nie dopu軼i do wrzenia, nast瘼nie trzeba doda mleko, najlepiej w ca這軼i, energicznie miesza do uzyskania jednolitej masy, pilnowa by si nie przypali這. Gdy b璠ziemy mleko dodawa partiami, zrobi si trudne do rozbicia grudki. Gor帷 mas nale篡 造磬 nalewa do babeczek z wy這穎n mas kr闚kow, trzeba robi to szybko, gdy masa stygn帷 twardnieje i trudno si nak豉da. Gdy tak si stanie, nale篡 j ponownie podgrza. Osobi軼ie wol przela do naczynia i potem podgrzewa w mikrofali. Mo積a posypa jeszcze ciep陰 mas dodatkami, np. orzeszkami, migda豉mi, etc. Przewa積ie tego nie robi, gdy same s najpyszniejsze, moi domownicy takie w豉郾ie wol :)

       

       

      Zostawiam je zawsze na noc, 瞠by masa stwardnia豉 ca趾owicie. Sk豉dam je wtedy jedna na drug i chowam ;) Szczelnie zamkni皻e troszk zmi瘯n, wi璚 spokojnie mo積a je trzyma na wierzchu lub tylko przykryte, wtedy zachowaj swoj krucho嗆.

      Smacznego :)

       

      babeczki, kruche, z mas czekoladow, z mas kajmakow, z mas kr闚kow, pyszne, najlepsze

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Przepyszne babeczki :)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2016 14:32
  • pi徠ek, 22 stycznia 2016
  • wtorek, 15 grudnia 2015
    • Kruche ciasteczka Cioci Krysi :)

      Za oknem brzydko i ponuro, dzieci chore, to najprzyjemniej jest upiec razem ciasteczka :)

      Przepis jest od mojej Cioci Krysi z 草趾iewki (woj. lubelskie), te ciasteczka zawsze nas wita造 na 鈍i皻a i zawsze by造 tak samo pyszne i kruche :) Nie znam lepszego przepisu, wi璚 ch皻nie si nim podziel. Ciasteczka s mega kruche, ma郵ane, z nutk wanilii, i te domowej roboty powid豉 malinowe...

      Jest to przepis na ciasteczka z maszynki, takiej prawdziwej maszynki, bo pistolet sobie nie poradzi. Tzn. ciasto nie przykleja這 si do blachy z foli do pieczenia, nie odchodzi這 od wyciskarki. Dlatego wa趾owa豉m na silikonowej stolnicy a dzieci wykrawa造 foremkami :)

      Kruche ciasteczka:

      • 4 szklanki m彗i pszennej
      • 1 szklanka cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
      • 250 g mas豉 (lub margaryny)
      • 4 ugotowane 鄴速ka
      • 2 surowe 鄴速ka
      • 2 czubate 造磬i smalcu
      • 2 czubate 造磬i g瘰tej 鄉ietany
      • 1 造瞠czka proszku dopieczenia
      • s鏊
      • opcjonalnie aromat (ja doda豉m cukier z prawdziw wanili)
      • powid豉, marmolada, konfitura, etc. (ok. 300-400 g)

      Jajka rozbi豉m delikatnie by 鄴速ko si nie rozp造n窸o, 4 sztuki w這篡豉m do miseczki z wod, tak by ca貫 by造 przykryte i ugotowa豉m je w mikrofali na najwy窺zej skali przez ok 2 min. Dzi瘯i temu uratowa豉m bia趾o z kt鏎ego upiek豉m jeszcze bezy. Ostudzi豉m i po陰czy豉m z surowymi 鄴速kami, dok豉dnie, by potem nie miesza d逝go wyrobionego ciasta.

      Wsypa豉m do miski m彗, cukier puder, proszek do pieczenia, s鏊 (sypn窸am 3 szczypty, trzeba potem pr鏏owa ciasto i dosypa wed逝g uznania). Pokroi豉m w kosteczk mas這, wrzuci豉m do mieszanki z m彗 i rozdrabnia豉m dalej no瞠m. To samo ze smalcem, nast瘼nie doda豉m 鄉ietan i 鄴速ka, najpierw miesza豉m szpatu趾, potem kr鏒ko r瘯oma do uzyskania jednolitej masy. Nale篡 robi to sprawnie, miesza tyle, by sk豉dniki si po陰czy造, im kr鏂ej tym ciasto b璠zie bardziej kruche. Szczerze, to bardzo obawia豉m si tego smalcu w przepisie, ale dzi瘯i temu s bardziej chrupi帷e, wi璚 nie chcia豉m go pomija. W surowym cie軼ie by wyczuwalny, ale w upieczonych ciasteczkach nic na szcz窷cie nie czu :)

      Nie wk豉da豉m do lod闚ki bo zamys by, 瞠by ciasteczka robi z maszynki (pistoletu), ale gdy nie chcia豉 z tym ciastem wsp馧pracowa to wa趾owa豉m na silikonowej stolnicy i wykrawa豉m wraz dzie熤i foremkami do ciasteczek.

      Wyk豉dali鄉y je na foli do pieczenia, nast瘼nie za pomoc woreczka z wyci皻 dziurk nak豉dali鄉y domowe powid豉 malinowe. Robi豉 je moja mama z najlepszych malin, r闚nie przywiezionych z 草趾iewki :) Piek豉m w temp. 180 stopni, ustawienie g鏎a-d馧, przez ok 22 minuty. Z do鈍iadczenia wiem, 瞠 piekarnik piekarnikowi nier闚ny wi璚 radz zagl康a przy pierwszej blaszce ile czasu potrzebuj ciasteczka by wysz造 takie, jakie lubicie :)

      Nam wysz這 ok. 180 sztuk, za szybko znika造 瞠bym mog豉 je zliczy :)

      S naprawd pyszniaste, je郵i kto lubi kruche ciasteczka, to warto wypr鏏owa ten przepis :)

      kruche ciasteczka, z marmolad, z d瞠mem, ciastka, cookies,

      kruche ciasteczka, z marmolad, z d瞠mem, ciastka, cookies,

      kruche ciasteczka, z marmolad, z d瞠mem, ciastka, cookies,

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kaskaodkuchni
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 grudnia 2015 19:00
  • sobota, 04 lipca 2015
  • niedziela, 31 maja 2015